Joensuun seudun kansalaisopiston asiakaslehden kevään 2012 teema on miehet ja kansalaisopisto.

www.joensuunseudunkansalaisopisto.fi

Mikä miestä liikuttaisi? Karut tilastot

Karut tilastot

Jokainen kansalaisopistojen toimintaa vähänkin lähempää seurannut tietää, että miespuoliset opiskelijat ovat siellä selkeä vähemmistö. Oppiaineittain on toki eroja, mutta tilastollisesti naisten osuus vapaan sivistystyön opintojen kaikista osallistujista on noin 70 %.

Harrastuksiin ja vapaa-aikaan liittyvään koulutukseen on 30 vuoden ajan osallistunut vuosittain 11-12 % suomalaisista miehistä. Naisista omaehtoiseen koulutukseen osallistuu 23 - 25 %.

Miehet ovat siis selvä vähemmistö kansalaisopistoissa, ja miehistä vain yksi kymmenestä opiskelee harrastusmielessä.

Aikuiskasvattajilla on sisäänrakennettu huoli tilanteesta. Herätysliikkeen tavoin passiivisten aikuisten hyvinvoinnista kannetaan huolta, ja kehitetään jatkuvasti uusia keinoja näiden houkuttelemiseksi opintojen pariin. Ruotsissa aikoinaan tätä ns. hakevaa toimintaa toteutettiin hakemalla opiskelijoita bussilla kotiovelta opiskelupaikalle.

Huoli on ymmärrettäväkin, sillä aikuisopiskelulla on kiistattomia ja lukuisia hyötyjä aikuisten elämässä. Hyödyllistä monelle miehelle olisi jo pelkästään se, että opiskelu pitää poissa muusta pahanteosta.

Jyri Manninen on aikuiskasvatustieteen professori Itä-Suomen yliopistossa. Hän on tutkinut, miksi aikuiset osallistuvat koulutukseen, miten koulutus vaikuttaa ja miten sitä tehdään.
Manninen on opiskellut kansalaisopistossa myönteistä ajattelua ja saaristolaivurin taitoja. Hän kehittää itseään metsälenkeillä ja luonnossa. Myös matkailu avartaa.

Ei kommentteja: